España / Cataluña / Sant Antoni de Vilamajor

Sant Antoni de Vilamajor

Regreso a Cataluña         Inicio

Lo más reciente

 

Sant Antoni de Vilamajor

Lo más reciente

 

Sant Antoni de Vilamajor 1)

 

Sant Antoni de Vilamajor 2)

Sant Antoni de Vilamajor és un municipi de la comarca del Vallès Oriental. Forma part de la subcomarca del Baix Montseny. Antigament era anomenat Vilanova de Vilamajor. El 29 de desembre de 1822 el municipi de Sant Antoni de Vilamajor es segregà de Sant Pere de Vilamajor i, a partir de llavors, fou oficialment un municipi independent amb el seu propi ajuntament. La Vilanova de Vilamajor va adoptar com a nom oficial el de "Sant Antoni de Vilamajor", en honor del seu co-patró Sant Antoni Abat -l'altre és Sant Lleïr-.

Situació [modifica]

Sant Antoni de Vilamajor es troba a la zona meridional del massís del Montseny, ocupa una superfície de 13,7 km² i el nucli principal es troba a 258 msnm.

El relleu és poc accidentat tot i que predominen les valls entre les prolongacions dels contraforts del Montseny, als colls diferents rieres i torrents com la Riera de Vilamajor que travessa tot el terme de nord a sud, des de la Font de Sant Lleïr, passant pel Parc de Can Sauleda, la confluència amb la Riera de Vallserena al barri del Pla i finalment la sortida del terme municipal per Can Tàpies on pocs metres més avall conflueix amb el Riu Mogent.

Cànoves i Samalús          Sant Pere de Vilamajor Santa Maria de Palautordera

Cardedeu                          

Llinars del Vallès             

Nuclis de Població [modifica]

Entitat de població         Habitants

Alfou     84

Can Boatell         19

Can Miret           444

Can Vila               145

Freixeneda        26

Molí, el 22

Pla, el    117

Pungoles, les     387

Sant Antoni de Vilamajor            2.953

Sant Julià d'Alfou             1.317

Valls      9

Vallserena          32

Dades: 2011. Font: Idescat

Història [modifica]

 

Sant Antoni va ser un nucli de població depenent de Sant Pere de Vilamajor.

Independència administrativa, la Vilanova de Vilamajor [modifica]

Vilanova de Vilamajor, va esdevenir un municipi independent el 29 de desembre de 1822.

Demografia [modifica]

Evolució demogràfica

1497 f    1515 f    1553 f    1717      1787      1857      1877      1887      1900      1910

-              5             7             1.200     -              1.266     1.053     981         843         913

1920      1930      1940      1950      1960      1970      1981      1990      1992      1994

1.025     1.134     1.269     1.212     1.211     1.402     1.648     2.056     2.260     2.475

1996      1998      2000      2002      2004      2006      2008      2010      2012      2014

2.822     3.063     3.293     3.951     4.437     4.877     -              -              5.555     -

1497-1553: focs; 1717-1981: població de fet; 1990- : població de dret (més info.)

Comunicacions [modifica]

 

Carreteres [modifica]

La carretera BV-5107 és la principal infraestructura viària del municipi, al sud connecta amb la C-251 a Llinars del Vallès i al nord-oest continua cap a Cànoves i Samalús i La Garriga, un ramal d'aquesta carretera, anomenat BV-5109 surt del centre del nucli urbà i recorre poc més d'un quilòmetre per arribar a Sant Pere de Vilamajor. Un camí rural pavimentat connecta el carrer Freixeneda del nuclí amb les urbanitzacions de Sant Julià del Fou, Can Miret i Les Pungoles.

Camins i senders [modifica]

La xarxa de camins rurals sense pavimentar és extensa i dóna servei a les diferents masies aïllades, també comunica amb els diferents nuclis i amb els municipis veïns. Malgrat la major part d'aquests camins no estan tancats al trànsit rodat, són a la pràctica bons espais d'oci per passejar o anar en bicicleta.

El sender de Gran Recorregut del Vallès, el (GR-97) travessa el terme municipal d'est a oest i el sender de petit recorregut del Pi Novell (PR-C 139) parteix de Sant Antoni per arribar al camí del Pla de la Calma al terme municipal de Tagamanent

Transport Públic [modifica]

L'únic mitjà de transport públic de viatgers que dóna servei a Sant Antoni, és l'autobús. Una línia regular de l'empresa Sagalés connecta el poble amb l'estació d'autobusos de Fabra i Puig a Barcelona. Una altra línia fa la ruta entre les diferents urbanitzacions, el nucli urbà i l'Estació de Llinars del Vallès que dóna servei de la línia R2 de Rodalies de Catalunya.

El servei de Taxi és de concessió municipal i ofereix servei sota demanda.

Economia i comerç [modifica]

 

Agricultura i ramaderia [modifica]

Indústria [modifica]

El municipi disposa de tres Polígons Industrials:

Polígon Can Mora Nord, ubicat a peu de la carretera BV-5107, hi ha certa diversitat d'empreses instal·lades en aquest polígon.

Polígon Can Mora, ubicat 200 metres al sud de l'anterior, només hi ha una nau que és utilitzada com a plataforma logística per la multinacional de la distribució alimentària Dia

Polígon Can Tàpies, situat al límit del terme amb Llinars del Vallès al peu de la carretera C-251. S'han establert diverses empreses, hi destaca una empresa de distribució de mòduls prefabricats.

Sector terciari [modifica]

Al centre de la vila hi trobem establiments d'alimentació, roba, calçat, vídeo-clubs, forns, pastisseries, perruqueries, herboristeries i dietètica, informàtica, articles per mascotes, floristeria, bars, restaurants....

Un dels productes típics de Sant Antoni, són els Carquinyolis de Vilamajor.

El Mercat Setmanal se celebra tots els diumenges, amb més de 60 parades, el poble rep una gran afluència de compradors vinguts d'arreu. Com a particularitat, cal destacar que degut a la celebració del mercat ambulant, el comerç de Sant Antoni obre, per norma general tots els diumenges al matí i tanca els dilluns.

Serveis [cal citació] [modifica]

 

Centres educatius [modifica]

Escola d'ensenyament Infantil i Primària Joan Casas

L'IES Vilamajor, a Sant Pere de Vilamajor és l'Institut de referència a Sant Antoni. L'Institut actual presta servei en barracons prefabricats, malgrat existeix un projecte per la construcció d'un nou institut en una zona limitrofe entre els dos municipis amb accés des del carrer Sant Jaume de Sant Antoni, aquest no s'executarà perquè la Generalitat adaptarà l'actual Escola Vilamagore de Sant Pere com a Institut.[2]

Centres sanitaris [modifica]

Sant Antoni disposa d'un Centre d'Atenció Primària integrat en l'Àrea Bàsica de Salut de l'Alt Mogent.

Una ambulància té com a base operativa l'antic Parc de Bombers per cobrir les possibles emergències mèdiques de la zona.

L'Hospital de referència a Sant Antoni és el de Sant Celoni tot i trobar-se a la mateixa distància que l'Hospital General de Granollers

Seguretat [modifica]

Parc de Bombers del carrer Ferran Llach, utilitzat pel Cos de Bombers Voluntaris de Sant Antoni de Vilamajor

Caserna de la Policia Local

Centres esportius [modifica]

Camp de Futbol del carrer Ferran Llach, seu habitual del Club de Futbol Vilamajor

Pavelló d'Esports Joan Sapé, seu dels clubs Handbol Vilamajor i Futbol Sala Vilamajor

Piscina municipal del carrer Girona

Pistes de petanca del carrer França

Pistes de petanca del Parc de les Botxes

Piscines de Sant Julià d'Alfou

Piscines de Les Pungoles

Pistes de Tennis i Pàdel de Les Pungoles

Pistes de Tennis de Can Miret

Equipaments culturals [modifica]

Casal Sociocultural de les Escoles Velles

Ajuntament vell del carrer França

La Sala (teatre - auditori)

El Patronat (sala polivalent)

Rectoria de Sant Julià del Fou

Casal de la Gent Gran

Biblioteca Municipal: Ubicada en un edifici és de nova construcció, de planta triangular i distribuït en dues plantes que ocupen una superfície útil de 810 m2. A la planta baixa hi ha la zona d'acollida, la zona infantil i les àrees de diaris i revistes, i de música i imatge, a més d'una sala polivalent. A la planta primera hi ha l'àrea de fons general, una aula de suport i la zona de treball intern. El projecte va anar a càrrec de Manel Solà Noguera. Compta amb un fons de 12.250 volums, 2.000 audiovisuals i 56 títols de subscripcions a revistes (51) i diaris (5). Ofereix els serveis habituals de biblioteca pública, entre els quals accés a Internet i espai Wi-Fi. El cost total de la inversió, comptant la redacció del projecte, la construcció, el mobiliari i equipament, i el fons inicial d’obertura ha estat de 1.676.795,00 €, dels quals la Generalitat de Catalunya n’ha aportat 317.200,00 amb càrrec al Programa específic de biblioteques (PEB) i al Programa General del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC)[3]

Altres equipaments municipals [modifica]

Masia de Can Perpunter (Seu central de l'Ajuntament)

Antic correus (Oficines municipals)

Cementiri Municipal

Deixalleria

Cultura, festes i tradicions [modifica]

 

El Patronat de Cultura de Sant Antoni de Vilamajor dinamitza l'activitat cultural al municipi, coordina a les diferents entitats i promociona els esdeveniments que realitzen.

El 17 de gener coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abat, que és co-patró del municipi, se celebra la Festa Major d'hivern.

El cap de setmana previ al dia de Sant Jordi se celebra la setmana cultural.

El dia 23 de juny com arreu dels Països Catalans se celebra la Revetlla de Sant Joan. Des de fa uns anys s'encén la foguera amb la Flama del Canigó.

El tercer cap de setmana del mes d'agost se celebra la Festa Major d'Estiu.

El 27 d'agost se celebra el dia de Sant Lleïr que és l'altre patró del municipi.

Mitjans de comunicació [modifica]

L'Ajuntament edita trimestralment un butlletí d'informació general i cultural en format paper que es distribueix directament a les bústies dels veïns.

Ràdio Vilamajor és l'emissora municipal de Sant Antoni, emet regularment en FM en la freqüència de 98 MHz des del gener del 2004 tot i que la seva història es remunta a començaments de la dècada dels 80 del segle XX.

Llocs d'interès i espais singulars [modifica]

 

L'Espai Francesc Bardera és el nom que rep l'antic safareig públic, avui rehabilitat com a monument. Rep el nom d'aquest il·lustre Vilamajorí per la admiració que aquest li tenia a aquest espai que no va arribar a veure rehabilitat.

El Porxo de Can Sauleda situat al parc del mateix nom, és singular perquè es va construir traslladant i rehabilitant en la mesura de les possibilitats els porxos que es trobaven a les Escoles Velles.

L'Església de Sant Antoni, els seus origens es remunten diversos segles enrera però el temple actual va ser construit en la dècada dels anys 40 del segle XX. L'antiga església va ser enderrocada un cop finalitzada la Guerra Civil degut al seu mal estat de conservació després de ser saquejada i els seus objectes, cremats. L'església vella es trobava a la Plaça Joan Casas on avui dia hi ha un estanc.

L'Ermita de Sant Lleïr, situada al límit del terme amb Sant Pere de Vilamajor.

L'Ermita de Sant Jaume de Rifà al veïnat de Can Miret.

L'església romànica de Sant Julià del Fou

El carrer Vell, sens dubte el carrer més singular del poble per la seva bellesa.

La Font de Sant Lleïr

Al Parc de Can Sauleda hi oneja una bandera estelada i una placa commemora la celebració de la Consulta sobre la Independència de Catalunya que va celebrar-se el 13 de desembre de 2009.

Estat

• Autonomia

• Província

• Àmbit funcional

• Comarca          Espanya

Catalunya

Barcelona

Metropolità

Vallès Oriental

Gentilici               Vilamajorí, vilamajorina

Superfície           13,7 km²

Altitud  258 msnm

Població (2012[1])

  • Densitat         5.699 hab.

415,99 hab/km²

Coordenades    UTM(ED50) 31T 450192 4613848Coord.: 41° 40′ 29″ N, 2° 24′ 6″ E (mapa)

Organització

Entitats de població

• Alcaldessa:    

12

Maria Lluïsa Berdala i Cirera (CiU)

Codi postal         08459

Codi territorial  081982

Agermanament               Javrezac (França)

Wikipedia